Veel mensen denken er niet over na, maar weet jij als je een lekker stukje vlees op het bord hebt liggen, van welk deel van het rund of varken het vlees afkomstig is? In afbeeldingen kan je het vlees schema van rundvlees, kalfsvlees en varkensvlees bekijken. Zo kun je precies zien welk vleesproduct van welk gedeelte van het dier afkomstig is.
Waarom eten we vlees en wat is vlees?
Het beroep dat bekend staat als het oudste beroep ter wereld is dat niet. Het oudste beroep ter wereld is kok. Door het garen van ons voedsel werden we immers pas mensen.
Het is een theorie, maar koken en vuur maken is het verschil tussen mens en dier. Toen we zo’n 400.000 jaar geleden het vuur leerden beheersen gingen we ineens gezellig samen eten en werden we veel socialer. We verloren het meeste van ons haar, leerden praten, samenwerken en gingen dus samen dieren vangen. Omdat we die net als onze samen gesprokkelde knollen gaarden boven (of onder!) het vuur werden ze veel lichter verteerbaar. Onze darmen werden korter en onze hersens groter.
We hielden ook veel tijd over omdat we 5 à 6 uur per dag zouden moeten kauwen als we alles rauw zouden eten. Gegaard voedsel verteert ook veel sneller en effectiever en dat gaat ten kost van minder energie.
We houden dus van bereid eten: fermenteren, snijden en vooral garen is een vorm van “voorverteren” wat ons veel energie scheelt. Daarom vinden we aangemaakte steak tartare lekkerder dan een hele rauwe biefstuk: het is zachter en voelt makkelijker te verteren. Stiekem vinden we voorgesneden èn gebakken vlees ook weer heerlijk, zoals de hamburger.
Mensen zijn eigenlijk niet gebouwd voor rauw vlees. Het gaat binnen een half uur van maag naar darm. Bij een kat zit vlees 6 uur in de maag en gaat dan pas naar de darm. We verteren rauw vlees dus maar voor een klein deel.