Poke bowl

INGREDIËNTEN
200 gr sushi rijst
3 eetlepels sushi azijn
200 gr verse tonijn
100 gr sojaboontjes
100 gr zeewiersalade
½ mango in blokjes
Radijs
Komkommer
Avocado

DRESSING:
1 teen knoflook plakjes
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels Mirin
1 limoen
1 theelepel sesamzaadjes
chili vlokken naar smaak
3 eetlepels honing
2 eetlepels sesamolie

Doe alle ingrediënten voor de marinade in een pannetje, op het sesamzaad en en het limoensap na. Laat ca. 15 tot 20 op zacht vuur te laten pruttelen. Daarna haal je de marinade van het vuur en laat je deze afkoelen. Voeg daarna het limoensap en de sesamzaadjes toe aan de saus. Kook ondertussen de sushirijst volgens de verpakking. Als de sushirijst klaar is met de deksel er op 10 min. nagaren en voeg de rijstazijn toe. Laat nog 15 minuten na garen. Voeg ongeveer 1 tot 2 eetlepels van de marinade toe aan de tonijn. Laat dit een goed kwartier staan. De overige marinade kun je als saus gebruiken. Maak nu de Poké bowl op door de rijst in het middel op te scheppen en de overige ingrediënten in een rondje er omheen. Garneer de Poke bowl met zwart sesamzaad en limoenschijfjes. Sushi azijn kun je ook zelf maken met 2 theelepels suiker en een snuf zout opgelost in 3 eetlepels rijstazijn. In plaats van tonijn kan je ook zalm nemen als het maar super vers is! Voor een vegetarische versie laat je de vis weg.

Van origine komt dit gerecht uit Hawaii. Poke of Poké is Hawaïaans voor “in plakken snijden” of “kruislings in stukken snijden”.