Traditionele uiensoep

INGREDIËNTEN

  • 50 gram boter
  • 750 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 45 gram bloem
  • 1½ Itr bouillon
  • 250 ml. witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • sneetje stokbrood
  • 100 gram Gruyere kaas

Smelt de boter in een braadpan, voeg de in ringen gesneden uien toe en bak de ui op een laag vuur zo’n 25 á 30 minuten tot ze mooi goudbruin worden en gaan karamelliseren. Wel geregeld even omscheppen!
Voeg nu de bloem en de knoflook toe en roer goed door elkaar. Schenk nu beetje bij beetje de witte wijn en de bouillon erbij en blijf goed roeren. Voeg de laurier en de tijm toe en laat een half uur pruttelen.
Breng op smaak met zout & peper en verwijder de laurier en de tijm. Doe de soep in kleine ovenvaste pannetjes en leg er een sneetje stokbrood op, vervolgens strooi je de kaas erover tot het geheel bedekt is. Zet nu in de oven en stel deze in op 175°C. Na een minuut of tien zal de kaas zijn gesmolten en mooi bruin kleuren, dien meteen op.