Vissoep met saffraan

INGREDIËNTEN

  • 1 venkelknol
  • 1 blikje ansjovisfilet
  • 4 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 ml. witte wijn
  • 700 gr. passata (gezeefde tomaat)
  • 1 bosje basilicum
  • 400 gr. kabeljauwfilet
  • 500 gr. mosselen of vongole
  • 12 gamba’s plukje saffraan
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 1 el. citroensap

Hak de venkel, ansjovis en de bosuitjes met een keukenmachine fijn en fruit dit met twee eetlepels olijfolie in een grote braadpan op hoog vuur onder regelmatig roeren. Knijp met een knoflookpers de knoflook erboven uit en voeg de witte wijn toe. Laat de witte wijn inkoken, voeg de pasata en 350 ml. kokend water toe. Hak de verse basilicumblaadjes grof en doe ook deze in de pan, voeg zout & peper naar smaak toe en laat het geheel even pruttelen.

Doe de in stukjes gesneden kabeljauwfilet, samen met de gamba’s en de mosselen in de pan en laat met de deksel erop zo’n 4 minuten koken, dan zouden de mosselen en/of vongole open moeten staan en is ook de vis gaar. Sprenkel de saus erover en eventueel wat fijn gehakte basilicum en serveer met heerlijk afgebakken brood waar je hele knoflooktenen in hebt gedrukt vóór het bakken en hebt ingekwast met bijv. knoflook- of peperolie.


Je kunt om de smaak te versterken ook héél goed een halve eetlepel chilipoeder toegeven of een paar kleine pepertjes mee laten koken. Voor de saus pers je een teentje knoflook in een vijzel en voeg je een plukje saffraan toe, stamp dit helemaal fijn en voeg wat zout, de citroensap en drie eetlepels yoghurt toe en meng goed.