BIGOS – Poolse zuurkoolschotel

INGREDIËNTEN
750 gr. wijnzuurkool
1 grote ui (of 2 kleine)
3 el. bloem
3 el. bouillon
1 blikje tomatenpuree
4 el. wodka
2 dl. droge witte Wijn
250 gr. kipfilet
250 gr. varkensfilet
250 gr. sukadelapjes of riblappen
1 rookworst
1 chorizoworst

Snij allereerst het vlees in blokjes, braad de kipfilet reepjes mooi bruin en doe deze in een schaal. Vervolgens braad je ook het varkensfilet en het apart en doe je deze in dezelfde schaal bij de kipfilet.
Bak in het overgebleven braadvet de in grof gesneden stukjes ui tot ze glazig zijn. doe de bloem erbij en roer goed, vervolgens de bouillon, tomatenpuree, wodka, de witte Wijn (met kleine scheutjes) toevoegen en tot een mooie gladde saus (stevig)roeren. laat op een laag vuur even door pruttelen. Doe de zuurkool in een ovenvaste schaal of klei-pot, meng het vlees goed door elkaar en verdeel dit er bovenop. Snijd de chorizo in kleine blokjes en verdeel deze over het vlees, giet nu de saus eroverheen en zorg dat alles goed bedekt is. Snijd de rookworst in plakjes en leg deze op de saus. Zet de schaal of klei-pot (Tajine/Römertopf/Chinese klei-pot) in de oven en stel de temperatuur in op 150 graden (heteluchtoven) en laat ca. 3 uur stoven. Als de schotel is afgekoeld schep je alles goed om. Persoonlijk vind ik deze schotel het lekkerst als je hem de volgende dag wederom een uur of 2 å 3 in de oven verwarmd op dezelfde temperatuur. Bak brood dat je erbij geeft, want samen met versgebakken brood, een goed glas bier én een glaasje wodka ernaast, krijg je het ook in de strengste winter niet koud meer!