Coulibiac

INGREDIËNTEN
400 gr. zalmfilet
2 uien
150 gr. (basmatie) rijst
2 el. fijngehakte dille
30 gr. roomboter
2 el. olijfolie
300 dl. droge wittewijn
6 jeneverbessen
6 peperkorrels
3 blaadjes laurier
250 gr. champignons
1 pakje filodeeg (10 vel)
1 ei
1 citroen
Doe de zalmfilets in een pan en giet de witte wijn erbij tot de zalm helemaal `onder’ staat, voeg de peperkorrels, laurier en jeneverbes toe en breng het geheel op een middelhoog vuur een de kook. doe als het kookt de deksel op de pan en laat 10 minuutjes op een laag vuur sudderen, haal de pan van het vuur en zet apart. Braad de gesnipperde ui tot ze glazig en zacht is in een braadpan in ca.10 minuutjes onder voortdurend roeren in 15 gr. boter. Voeg de in stukjes gesneden champignons toe en roer op hoog vuur een minuut of 5 tot ze zacht zijn en laat vervolgens afkoelen.

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing (afhankelijk van het type rijst). Schep deze vervolgens op een groot bord om te laten afkoelen.

Meng de rijst als ze is afgekoeld, voorzichtig met het champignonmengsel, voeg de dille toe en breng op smaak met zout & peper.

Smelt de rest van de boter met de olijfolie in een klein pannetje. Schik nu een 4-tal filoblaadjes op een bakplaat waar je eerst een vel bakpapier hebt gelegd en leg twee blaadjes filodeeg er in het midden bovenop. Bestrijk deze met het boter/olie mengsel en schik er nog maats twee blaadjes over. Ook deze bestrijk je met de boter/olie. Schep de helft van het rijstmengsel op het deeg en schik dit enigszins in een rechthoek, rangschik hierop vervolgens de zalmfilet die je eerst in stukjes hebt gebroken en doe de rest van het rijstmengsel hier weer bovenop. Smeer de randen licht in met het losgeklopte ei en vouw de randen om naar boven zodat je een mooi ‘bakje’ krijgt. Leg nu twee blaadjes filodeeg bovenop het pakketjes en smeer in met ei.

Je kunt nu voorzichtig met een mes het deeg inkerven om een later een mooi visgraat resultaat te zien. Wat je ook kunt doen is van hetzelfde deeg een vis te snijden en vierkantjes, rondjes, schubben etc. om de ter versiering er bovenop te leggen… altijd naderhand inkwasten met ei! Verwarm de oven voor op 225 graden en laat de COULIBIAC zo’n 40 tot 45 minuten in de oven bakken tot hij mooi goudbruin is. Snij de Coulibiac in plakken en schep deze op op een bord en geef er een partje citroen bij en serveer met gestoomde groente.

Er zijn vele variaties te bedenken voor de vulling want bijvoorbeeld gehalveerde gekookte eieren of groene asperges of verse bladspinazie is ook heel mooi om te gebruiken.