
Nasi of witte rijst
1 kleine ui
2 teentjes knoflook geperst
½ courgette in blokjes
1 aardappel in blokjes
100 gr. paddenstoelen in plakjes
100 gr. spits- of Chinese kool in reepjes gesneden
500 gr. in blokjes gesneden hamlappen
Varkensvlees marinade saus
1 el. rijstwijn (mirin)
snufje zout
snufje zwarte peper
1/4 tl. gemberpoeder
Koreaanse zwarte bonensaus
3 el Koreaanse zwarte bonenpasta (Chunjang, 춘장)
olie of geklaarde boter
1 el. bruine suiker
2 el. rijstwijn (of mirin)
½ kop kippenbouillon (zo natuurlijk mogelijk)
½ kop water
Slurry (maïzena 3 el.+ 2 el.)
Verwarm olie in de wok voor tot deze goed verhit is. Voeg de zwarte bonenpasta toe en roer het constant op middelhoog vuur gedurende 3 tot 5 minuten. (Probeer het niet te laten verbranden.) Voeg de bruine suiker toe en de knoflook en roer het nog eens 2 tot 3 minuten. Schep de zwarte bonenpasta (zonder de olie) eruit en zet het apart. Laat de olie in de wok zitten om te gebruiken in de volgende stap.
Doe het varkensvlees in de wok en roer tot het halfgaar is. Voeg de ui, courgette en aardappel toe en roerbak gedurende 3 tot 5 minuten. Voeg de champignons en kool toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg de zwarte bonenpasta toe en meng het met de groenten. Roer 1 tot 2 minuten.
Voeg de kippenbouillon, het water en de rijstwijn toe en laat het 5 tot 7 minuten op middelhoog vuur sudderen. (Doe indien mogelijk een deksel op de wok, dit versnelt het kookproces.) Voeg de ‘slurry’ (papje van maïzena en water) toe aan de wok en roer het erdoor. (Dit zal de zwarte saus dikker maken).
Kook wat water in een pan en voeg de noedels toe als het begint te koken. Kook ze tot de noedels gaar zijn (3 tot 5 minuten). Spoel de noedels af met koud water en laat ze uitlekken. Doe ze in een kom/bord.
Voeg de zwarte bonensaus (van stap 8) toe aan de noedels. Je kunt het zo serveren of versieren met wat komkommerschijfjes, doperwten of zoete maïs of hardgekookt of gebakken ei.
Je kunt deze zwarte bonensaus ook met noedels eten in plaats van rijst. In dat geval heet het Jajangmeyon.
