Limburgse aspergesoep

INGREDIËNTEN

  • 500 gr. verse asperges
  • 1 vleesbouillonblokje
  • 1 Itr. water
  • 30 gr. boter
  • 30 gr. bloem
  • 2 eieren
  • 150 gr. gekookte ham
  • 4 el. slagroom
  • 2 el. peterselie

Verwijder ca, 2 cm van de onderkant van de asperges en schil ze met een dunschiller. Snijd de asperges in gelijke delen van ca. 3 cm en doe samen met de schillen en het bouillonblokje in de pan, breng aan de kook. Neem na 15 minuten de asperges eruit maar laat de schillen nog zo’n 30 minuten op een laag vuur doorkoken. Zeef het kookvocht en gooi de schillen weg. Smelt in een soeppan de boter en strooi de bloem erover. Roer stevig door de boter en voeg al roerend scheutje bij scheutje het kookvocht toe to alles zich mooi heeft gebonden. Desnoods nog even met een garde na kloppen zodat het een mooie gladde soep wordt. Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken. Kook de eieren hard en prak fijn met een vork, snijd de plakjes ham in dunne reepjes en voeg samen met het ei, de asperge stukjes en de slagroom toe aan de soep. LET OP(!) voordat je de slagroom bij de soep doet, dien je het vuur uit te zetten. Breng op smaak met zout & peper en strooi er wat fijngesneden peterselie over.